Συγκέντρωση την Τρίτη 17 Νοέμβρη
στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στις 19.00
Σε μια εποχή που όλα τα «έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», σε μια εποχή που μας πλασάρουν ανιστόρητα σαν ηθικό και οικονομικό θαύμα (κρύβοντας τους διορισμούς των συγγενών των στρατιωτικών και των χορηγών τους, τους φωτογραφικούς νόμους , τα εγκαίνια δρόμων που πληρώθηκαν αδρά και δεν έγιναν ποτέ κλπ), η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί τη κορυφαία αντιδικτατορική δράση του λαού και ιδιαίτερα των φοιτητών ενάντια στο στυγνό δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σηματοδότησε το τέλος της αμερικανοκίνητης χούντας και όπλισε με αυτοπεποίθηση το λαϊκό-εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.
Προηγήθηκε η κατάληψη της Νομικής και στις 14 Νοεμβρίου 1973 ξεκινάει η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές με αίτημα τη διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών. Πλήθος κόσμου μαζεύεται και ο χαρακτήρας της κατάληψης είναι πλέον σαφώς αντιδικτατορικός. Τα αιτήματα των φοιτητών φαίνονται ξεκάθαρα και μέσα από τα συνθήματά τους:
«ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ»
«ΚΑΤΩ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ»
«ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ».
Στις 16 Νοεμβρίου η αστυνομία επιτίθεται στους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα και πολύ ξύλο. Οι συγκεντρωμένοι απαντούν με πέτρες και στήνουν οδοφράγματα, ενώ ανάβουν φωτιές για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος διαπιστώνοντας ότι η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση κατεβάζει το στρατό.
Στις 17 Νοέμβρη ένα άρμα εισβάλει στο χώρο του Πολυτεχνείου ρίχνοντας τη πόρτα. Ακολούθησε άγριο κυνηγητό από την αστυνομία. Οι νεκροί επισήμως έφτασαν τους 34 ενώ εκατοντάδες ήταν και οι τραυματίες. Ωστόσο τα θύματα υπολογίζονται πολύ περισσότερα αφού πολλοί τραυματίες δεν πήγαν σε νοσοκομείο για να μην συλληφθούν.
Το Πολυτεχνείο έδειξε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του οργανωμένου λαού ο οποίος μπορεί να συντρίψει τους μονόδρομους που του προτείνουν οι κυρίαρχοι και να ανοίξει νέους δρόμους για την ικανοποίηση των αιτημάτων του λαϊκού –εργατικού κινήματος και την επιβολή κατακτήσεων.
Το σύνθημα ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σήμερα συμπυκνώνει με διαχρονικό τρόπο τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων.
42 χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Τις ίδιες μέρες που θα γιορτάζεται το Πολυτεχνείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μαγειρεύει πυρετωδώς την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων και των ισοδύναμων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα στη συμφωνία του Ιούλη.
Η οικονομική κρίση κλιμακώνεται, κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης απειλείται, η ανεργία ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων γιγαντώνεται την ίδια στιγμή που εκατοντάδες πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους, στην προσπάθεια τους για μια καλύτερη ζωή.
Απέναντι στον κυνικό ρεαλισμό αυτών που σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την υποταγή στην τρόικα και στα μνημόνια με «ανθρώπινο πρόσωπο», τα αιτήματα του Νοέμβρη παραμένουν ακόμα ζωντανά και αναπάντητα.
Φέτος στις 17 Νοέμβρη θα πούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στα μνημόνια, τις τρόικες, τη λιτότητα, τον πόλεμο, το ρατσισμό και το φασισμό.
Η εξέγερση του πολυτεχνείου μας δείχνει το δρόμο.
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΤΩΡΑ και ΤΟΤΕ
Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας