Ξανά το “τελευταίο”

Ενώ το σήριαλ με το χρέος, τα μνημόνια και τα τελευταία κάθε φορά μέτρα καλά συνεχίζει, εκατομμύρια εργαζόμενοι βλέπουν καθημερινά τη ζωή τους  να εξευτελίζεται. Μειώσεις μισθών την ώρα που αυξάνεται η εργασία που προσφέρουν, απολυμένοι και άνεργοι σε κάθε οικογένεια, φορομπηχτικοί νόμοι και χαράτσια κάθε είδους ξεπηδούν και φορολογούν ακόμα και τη σκέψη μας. Η τηλεόραση τρομοκρατεί καθημερινά τους πολίτες ενώ προσπαθεί να τους πείσει για τους αγνούς σκοπούς τόσο της εσωτερικής τρόικας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), όσο και της εξωτερικής που είναι στην πραγματικότητα αυτοί που αποφασίζουν για όλα. Σε όλα αυτά προστίθενται και τα συνεχόμενα αντιδημοκρατικά χτυπήματα στον κόσμο της εργασίας, με συλλήψεις, δίκες με στημένα στοιχεία αλλά και στοχοποίηση συνδικαλιστών-φοιτητών που δεν αποτελούν τσιράκια των διοικήσεων. Επίσης, η νομιμοποίηση συμμοριών που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία του τόπου μας, χρησιμοποιείται σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ώστε να καταστείλουν αυτά που εκείνη δεν μπορεί.

Πως μειώνονται τα μεροκάματά μας

Αντισυστημικός ΦασίσταςΜέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει η πίεση για μείωση στα μεροκάματά μας να ασκείται από τους «πάνω». Περιμένουμε την επιβολή της λιτότητας από  την εκάστοτε κυβέρνηση που θεσπίζει σαν νόμο της κοινωνίας το συμφέρον της οικονομικής ολιγαρχίας του πλούτου, των δανειστών, των τραπεζιτών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Θεωρούμε αναμενόμενες τις περικοπές στους μισθούς από τον μεμονωμένο εργοδότη, μικρό ή μεγάλο, που χρησιμοποιεί  την τρομοκρατία της απόλυσης.

Τα παραπάνω όμως συμπληρώνονται πλέον,  όλο και πιο καθαρά,  από τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Αξιοποιώντας την άφθονη βουλευτική αποζημίωση μεταξύ των υπολοίπων κομματικών φιεστών με τους μεταφερόμενους ομοιόμορφους αλλά άβουλους στρατιώτες, επισκέπτεται μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και ζητάει από τους εργοδότες να απολύσουν μετανάστες εργάτες και να τους αντικαταστήσουν με έλληνες.

Φυσικά, πολλοί εργοδότες αντιτείνουν πως “οι μετανάστες είναι φτηνότεροι και πιο πειθαρχημένοι, ενώ οι έλληνες ζητάνε πιο πολλά, αλλά βγάζουν και γλώσσα”. Και ποια είναι η απάντηση της Χρυσής Αυγής; “Αυτό, αφήστε το  σε μας. Και τα λιγότερα θα δεχτούν και τσιμουδιά δε θα βγάλουν”.

Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της “δράσης”;

Οι μετανάστες κυνηγημένοι και τρομαγμένοι, πιέζονται να δεχθούν ακόμη πιο εξευτελιστικά μεροκάματα, κάτω από την απειλή του εργοδότη: ‘’ κοίτα να δεχτείς, αλλιώς θα φωνάξω την ΧΑ να σε κάνει μαύρο στο ξύλο’’. Οι έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι με τη σειρά τους, πειθαναγκάζονται να απασχοληθούν με πακιστανικούς και αφρικανικούς όρους εργασίας με μεροκάματα που καθορίζουν οι ίδιοι στα 18€ την μέρα. Πιο κάτω δηλαδή ακόμα και από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο. Και σε περίπτωση που ξεκινήσει κάποια απεργία των εργαζομένων για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, οι καλοθελητές είναι εκεί να απειλήσουν, να λιντσάρουν, να δείρουν.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η θέση τους, για δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών όπου οι έγκλειστοι θα εκτελούν καταναγκαστικά έργα. Δεν είναι πρωτότυπη ιδέα πάντως. Ακριβώς το ίδιο είχε κάνει ο Χίτλερ με τους Εβραίους όταν δίπλα σε κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεπήδησαν εργοστάσια που απασχολούσαν τους κρατουμένους κυριολεκτικά μέχρι θανάτου. Ενώ στους γερμανούς εργάτες απαγορεύτηκε κάθε είδους οργάνωσης και επιβλήθηκαν μείωση μισθών και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Δουλειά στον Έλληνα λοιπόν και ας είναι τζάμπα. Μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι γιατί έχουν πρόβλημα μόνο με τους ξένους εργάτες και όχι με τα ξένα αφεντικά;

Αφού είναι αντιμνημονιακο κόμμα και αποζητά όπως λέει τις ευθύνες όλων όσων συμμετείχαν στο φαγοπότι ενάντια του Ελληνικού λαού τόσα χρόνια γιατί δεν ψήφισαν να γίνει ειδική διαδικασία στο ξεπούλημα της Αγροτικής; Γιατί έβαλαν κολλήματα στην φορολογία κατά 85 εκατομμυρίων των εφοπλιστών οι οποίοι φέτος ναυπηγούν πάνω από 6 δις νέα πλοία;

Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το ποιος είναι ο ρόλος τους. Ακόμα και όταν αντιγράφουν αιτήματα όπως η καταγγελία του μνημονίου, η διαγραφή  του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών κτλ ξέρουμε καλά ότι το κάνουν μόνο και μόνο για να το παίξουν οι σκηνοθέτες τους στα κανάλια αφού λίγο πιο κάτω στην ομιλία τους αναιρούν τους εαυτούς τους.

Η απάντηση μας

Φασίστες σκουπίδιαΑπέναντι σε όλα αυτά μόνη ελπίδα μας η ενημέρωση, η αλληλεγγύη και η επίγνωση όσων μας χωρίζουν και όσων μας ενώνουν. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διαφορά μεταξύ μας βρίσκεται στο δέρμα και το χρώμα. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει όμως καθημερινά. Ο Έλληνας εργάτης έχει δίπλα του τον μετανάστη και απέναντι κάθονται στοιχημένοι τραπεζίτες ντόπιοι και ξένοι, εφοπλιστές, εργοστασιάρχες και κάθε λογής τσιράκι τους. Τα μνημόνιά τους δεν χωρούν τις ελπίδες μας, το μέλλον των τραπεζών τους δεν αντανακλά το δικό μας μέλλον. Η απάντηση του κόσμου της δουλειάς, του κόσμου που παράγει τον πλούτο σε αυτή την κοινωνία, δεν μπορεί να είναι άλλη από την οργάνωση και τον αγώνα. Οργάνωση σε συλλογικότητες στην δουλειά, στην πόλη, στα αντιφασιστικά-αντικαπιταλιστικά μέτωπα ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια για ένα μέλλον μακριά από τη μιζέρια και την εκμετάλλευση αυτού του συστήματος.

“Τον φασισμό καλά κατάλαβέ τον
Δεν θα πεθάνει μόνος τσακισέ τον”
Μπέρτολτ Μπρέχτ

Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας
Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας είναι ένα μέτωπο δομημένο με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που λειτουργεί με βάση την ανοιχτή συνέλευσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *